Om arrangementet
Skal vi gjøre alt vi kan for å bevare postkortidyllen i nord, eller ta noen grep for å bidra til den globale omstillingen?
Verden er avhengig av å gå fra fossil til fornybar energi. Det grønne skiftet har foregått over flere år, men behovet har blitt enda mer akutt nå som russisk olje og gass stenges ute fra det globale markedet. Fra Mo i Rana til New York. Freyr Batteries er på mange måter bildet av det nordnorske hamskiftet som har foregått de siste årene.
Mange nye energiformer er på trappene, men fellesnevneren er at de krever mye kraft. Historisk sett har Nord-Norge hatt stor tilgang på kraft, og av denne grunnen leder landsdelen an i det grønne skiftet. 18 av 50 hydrogen- og ammoniakkprosjekter i Norge er planlagt i i Nord-Norge. Det skal også produseres både havvind og batterier. Hvor kort tid tar det før kraftoverskuddet er snudd til kraftunderskudd?
Det grønne skiftet er avhengig av mineraler. I dag utvinnes 85 prosent av verdens mineraler i Kina. Vi har masse i Norge, men det settes stopper etter stopper for å utvinne det hos oss. Det samme gjelder vindkraft på land, selv om vi vet at vi trenger kraften til å lykkes med det grønne skiftet. Hvordan skal vi balansere hensynet mellom klima og natur, og vekst og vern?
Medvirkende
Petter Bjørkli, klyngeleder, Energi i Nord
Frode Alfheim, forbundsleder, Industri Energi
Morten Solberg Watle, administrerende direktør, GreenH
Stein Mathisen, direktør for samfunn og kommunikasjon, Varanger Kraft
Sigrun Aasland, daglig leder, Zero
Sigurd Rafaelsen, ordfører, Lebesby kommune
Øystein Rushfeldt, administrerende direktør, Nussir
Anita Johansen, forbundsleder, Norsk Arbeidsmandsforbund
Arrangører
Heia Nord-Norge AS, Corporate Communications, Samfunnsløftet fra SpareBank 1 Nord-Norge, Energi i Nord, Aker Horizons, Torghatten, GreenH, Hurtigruten.